Francuskie rożki z jabłkami

BRAK
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub kiedy do moich drzwi zbliżają się goście, a kuchnia świeci pustkami, jeśli chodzi o słodycze, dlatego zawsze w lodówce mam gotowe ciasto francuskie.
Nie wymaga ono szybkiego przygotowania, może długo poleżeć, a ja jestem spokojniejsza

Dzisiejsze rożki przygotowałam z jabłkami i tu polecam jakąś twardszą odmianę jabłek, rodzynkami i orzeszkami, ale równie dobrze, możemy zrobić je z budyniem, z białym serem, lub też z innymi owocami, które akurat mamy pod ręką.

Z poniższego przepisu, wychodzi 6 średniej wielkości rożków.

– Justyna

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 duże jabłko

  • garść rodzynek

  • 4 łyżki posiekanych orzeszków arachidowych

  • 2 łyżeczki cukru

  • kilka kropel soku z cytryny

  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny.

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

  • Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  • Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem.

  • Tak przygotowane rożki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy rożek roztrzepanym jajkiem, obsypujemy orzeszkami.

  • Blachę z rożkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia się rożków.

  • Upieczone od razu wyciągamy z piekarnika.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *