Fit majonez

BRAK
Ocena
15 minut
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na majonez, w wersji bez wyrzutów sumienia. Oczywiście nie smakuje on identycznie, jak te które kupić możemy w sklepach, ale jest genialnym zamiennikiem do sałatek, na kanapki, czy do Wielkanocnych jaj w majonezie.

– Justyna

Składniki:

  • 250g chudego serka wiejskiego

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wkładamy jajko, zalewamy je wodą, na tyle by zakryła całe jajko. Gotujemy jajko, a od momentu zagotowania się wody, gotujemy przez 7 minut. Przelewamy jajko zimną wodą, obieramy i przekrawamy na pół.

  • Do wysokiego naczynia przekładamy serek wiejski, dodajemy sok z cytryny, musztardę i ugotowane, jeszcze ciepłe jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i za pomocą blendera, rozdrabniamy całość na gładki majonez. Na koniec doprawiamy jeszcze w razie potrzeby, solą i pieprzem.

Majonez przechowujemy w lodówce, do 7 dni.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *