Fit batoniki z gryki

BRAK
Ocena
60 minut
Czas przygotowania
Justyna

Zdrowe, lekkie i nie za słodkie batoniki z gryki ekspandowanej.
Zachęcam do wypróbowania i w razie zachcianki na słodycze, sięgnąć właśnie po taką zdrowszą wersję

Przepis od Ilony z bloga mniumniu.com, z drobnymi moimi zmianami 😘

Z poniższego przepisu, wychodzi 6 batoników.

– Justyna

Składniki:

  • 1 szklanka gryki ekspandowanej

  • 0,5 szklanki daktyli

  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego

  • na polewę:

  • 100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie, wylewamy z daktyli większość wody i rozdrabniamy je na gładką masę z odrobiną wody, w której się moczyły.

  • W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. grykę, mus z daktyli, orzeszki i masło orzechowe, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Zwilżoną w zimnej wodzie dłonią, formujemy z masy batoniki, długości mniej więcej 8-9cm. Uformowane wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • W międzyczasie kiedy batoniki się chłodzą, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Batoniki wyciągamy z lodówki, oblewamy obficie czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Grykę ekspandowaną można zastąpić preparowanym ryżem.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *