Dyniowa rolada z kremem
Oceń ten przepis

Dyniowa rolada z kremem

Dyniowa rolada z nutą cynamonu i delikatnym kremem na bazie serka - typowy jesienny deser :)

Składniki:

  • Ciasto dyniowe:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki puree z dyni
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
  • 100g miękkiego masła
  • 0,5-1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto dyniowe:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200st.
  2. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy i odstawiamy.
  3. W drugiej misce łączymy całe jaja z dynią. Mieszamy dokładnie.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy dokładnie, na jednolitą masę.
  5. Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Wylewamy ciasto równomiernie na blachę, pokrywając ją całą.
  7. Pieczemy ciasto 15 minut w 200st.
  8. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i razem z papierem do pieczenia kładziemy na suchej, czystej ściereczce.
  9. Zwijamy ciasto w ściereczkę, wzdłuż dłuższego boku, nadając kształt rolady. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
  10. Krem:

    1. Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
    2. Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem na całej powierzchni, a następnie delikatnie z powrotem zwijamy w roladę, jednocześnie pozbywając się z ciasta papieru.
    3. Gotową, zawiniętą roladę z kremem, owijamy w ściereczkę, lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. Marta

    22 grudnia 2017 at 03:28

    Świetny przepis. Muszę go wypróbować. Ze składników tylko dyni brak w domu 🙂

    Odpowiedz
  2. Mariusz

    19 grudnia 2017 at 17:46

    Ciasto wyszło pyszne. Świetny przepis. Miałem trochę problemu ze zwinięcie rolady, ale i tak wyszło pysznie.

    Odpowiedz
  3. Mama Urwisa

    3 grudnia 2017 at 18:08

    Bardzo lubię rolady i mój mąż robi genialne, ale takiej nie miałam okazji jeść , ale bardzo chętnie to zmienię 🙂

    Odpowiedz
  4. Markiza

    23 listopada 2017 at 15:54

    Robilam na weekendowa wizyte gosci i bardzo fajne, korzenne. Rzecywiscie takie jesienne bardzo

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.