Dyniowa rolada z kremem

5
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Dyniowa rolada z nutą cynamonu i delikatnym kremem na bazie serka – typowy jesienny deser

– Justyna

Składniki:

  • Ciasto dyniowe:

  • szklanka mąki pszennej

  • 3 jaja

  • 2/3 szklanki puree z dyni

  • szklanka cukru

  • łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • Krem:

  • 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak

  • 100g miękkiego masła

  • 0,5-1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto dyniowe:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200st.

  • W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy i odstawiamy.

  • W drugiej misce łączymy całe jaja z dynią. Mieszamy dokładnie.

  • Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy dokładnie, na jednolitą masę.

  • Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.

  • Wylewamy ciasto równomiernie na blachę, pokrywając ją całą.

  • Pieczemy ciasto 15 minut w 200st.

  • Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i razem z papierem do pieczenia kładziemy na suchej, czystej ściereczce.

  • Zwijamy ciasto w ściereczkę, wzdłuż dłuższego boku, nadając kształt rolady. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

  • Krem:

  • Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.

  • Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem na całej powierzchni, a następnie delikatnie z powrotem zwijamy w roladę, jednocześnie pozbywając się z ciasta papieru.

  • Gotową, zawiniętą roladę z kremem, owijamy w ściereczkę, lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Do kremu możemy dodać odrobinę otartej skórki cytryny, lub aromat cytrynowy, wtedy krem zyska delikatną nutę smakową.
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *