Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

BRAK
Ocena
2 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Delikatne, puszyste babeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką.
Przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu.

– Justyna

Składniki:

  • Ciasto:

  • 35g świeżych drożdży

  • 2 jajka

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 250g borówek

  • Kruszonka:

  • łyżka masła

  • łyżka cukru

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Kruszonka:

  • Masło roztapiamy i studzimy.

  • Do przestudzonego masła dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania kruszonki.

  • Ciasto:

  • Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.

  • Do mleka z drożdżami dodajemy cukier, jajka i olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach.

  • Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.

  • Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną masła.

  • Ciasto nakładamy maksymalnie do połowy wysokości foremek. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

  • Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180st.

  • Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka borówek i obficie posypujemy kruszonką.

  • Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.

  • Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut.

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.