Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką
Oceń ten przepis

Drożdżowe babeczki z borówkami i kruszonką

Delikatne, puszyste babeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką. Przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 35g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g borówek
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Kruszonka:
  2. Masło roztapiamy i studzimy.
  3. Do przestudzonego masła dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do uzyskania kruszonki.
  4. Ciasto:
  5. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
  6. Do mleka z drożdżami dodajemy cukier, jajka i olej, mieszamy mikserem na niskich obrotach.
  7. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta.
  8. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1 godzinę.
  9. Po godzinie wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i równomiernie nakładamy do formy na muffiny, wysmarowanej wcześniej odrobiną masła.
  10. Ciasto nakładamy maksymalnie do połowy wysokości foremek. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  11. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180st.
  12. Po ostatnim wyrastaniu, na każdą babeczkę nakładamy po kilka borówek i obficie posypujemy kruszonką.
  13. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
  14. Upieczone babeczki od razu wyciągamy z piekarnika, ale z foremek dopiero po upływie co najmniej 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.