Domowe mleko kokosowe
Oceń ten przepis

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste - idealne :) Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka.

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3-4 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć.
  2. Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni.
  3. Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Julia

    14 czerwca 2016 at 17:12

    Przepyszne <3

    Odpowiedz
  2. Wilk Syty

    14 maja 2016 at 19:44

    Przepiękne zdjęcia 😉 W ogóle blog jest cudowny, z nazwą włącznie <3
    Dzięki za przetestowanie przepisu!

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.