Domowe mleko kokosowe

5
Ocena
1 godzina 10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Domowe mleko kokosowe, aromatyczne, tłuste – idealne
Z podanych proporcji wyszło mi 800ml mleka.

– Justyna

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych

  • 3-4 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, odstawiamy na godzinę – wiórki muszą zmięknąć i przestygnąć.

  • Po godzinie, dolewamy szklankę zimnej wody i całość traktujemy blenderem. Przeciskamy wiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni.

  • Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *