Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

5
Ocena
10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną, który przygotujesz w kilka chwil.
Lekki, szybki i pożywny deser dla każdego.

– Justyna

Składniki:

  • 300g truskawek świeżych, lub mrożonych

  • 300g greckiego jogurtu naturalnego

  • łyżka miodu

  • 5 łyżek gryki ekspandowanej

Przygotowanie:

  • Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji.

  • Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy.

  • jogurt naturalny mieszamy z miodem.

  • Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.

  • Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.

Grykę można zastąpić ryżem, pszenicą, kaszą jaglaną, lub innymi ekspandowanymi dodatkami :)
2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *