Czekoladowe trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze

5
Ocena
2 godziny 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak.
Piękny, zielony kolor placuszków, czy koktajlu, wręcz prosi się, by od razu je zjeść, ale… no właśnie, tym ” ale ” jest tutaj szpinak, do którego większość ludzi jest nad wyraz uprzedzona, a którego na prawdę nie jesteśmy w stanie wyczuć w danej potrawie.

Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle.
Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość.

A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich

– Justyna

Składniki:

  • Trufle:

  • 200g ziemniaków

  • 100g czekolady gorzkiej

  • 100g czekolady mlecznej

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych

  • Truskawkowy puder do obtoczenia:

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 15g truskawek liofilizowanych

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie.

  • Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia.

  • Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy.

  • Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda.

  • Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut.

  • Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie.

  • W truskawkowym pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.