Czekoladowe trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze
Oceń ten przepis

Czekoladowe trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze

Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze... Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor placuszków, czy koktajlu, wręcz prosi się, by od razu je zjeść, ale... no właśnie, tym " ale " jest tutaj szpinak, do którego większość ludzi jest nad wyraz uprzedzona, a którego na prawdę nie jesteśmy w stanie wyczuć w danej potrawie.
Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość.
A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich ;)

Składniki:

  • Trufle:
  • 200g ziemniaków
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych
  • Truskawkowy puder do obtoczenia:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15g truskawek liofilizowanych

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda.
  3. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut.
  4. Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie.
  5. W truskawkowym pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Ala

    29 września 2017 at 17:08

    Przepraszam ale co znaczy truskawki Liofilizowane? Chyba za wysoka szkoła dla mnie 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      30 września 2017 at 17:21

      Ala, to nic innego jak suszone truskawki 🙂
      Kupisz je np. w Rossmanie za kilka złotych 🙂

      Odpowiedz
  2. Pełnia Smaków

    28 lipca 2017 at 18:36

    Jesteśmy pod wrażeniem! Super przepis! 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.