Ciasto z truskawkami na kefirze

5
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami na kefirze naturalnym, lub zamiennie, na maślance.
Dzięki dodatkowi kefiru, ciasto jest idealnie wilgotne i pozostaje takie na długo.

– Justyna

Składniki:

  • 3 jajka

  • 2.5 szklanki mąki pszennej

  • 0.5 szklanki oleju

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka kefiru lub maślanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250g truskawek

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w grube plastry.

  • Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą masę.

  • Dodajemy resztę składników, poza truskawkami i miksujemy całość do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto wyrównując jego powierzchnię.

  • Układamy na wierzchu truskawki pokrojone w plastry i wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika.

  • Pieczemy ciasto około 50 minut.

Rozmiar blaszki: 21x21cm
8 komentarzy
  1. Zdjęcie przepisu

    Justyna,

    więc poznajmy się! TO DLA CIEBIE – tylko truskawki zamieniłam na maliny, a kefir na ser twarogowy – nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę PYSZNE!!! jak większość Twoich przepisów.

    Zapraszam do wspólnego gotowania Ania Kater – Zasmakuj Kuchni

    5
    • Noo proszę 😋 To się nazywa wejście z grubej rury 😁
      Ciasto wygląda przepysznie, kocham maliny 😍
      Zastanawiałam się przedtem gdzie się podziałaś, taka była cisza, a to było wielkie pieczenie 😋

      Dziękuję Aniu za zdjęcie, za komentarz i za to, że tutaj jesteś 😊

      0
      • Przepraszam, nie zauważyłam Na tortownicy 22 cm średnicy powinno też wyjść?

        0
      • Nic się nie stało :*
        Wyjdzie jak najbardziej, może być ewentualnie trochę wyższe
        Czekam na relację po pieczeniu i może jakieś zdjęcie ?

        0
      • Czekam tylko na świeżą dostawę truskawek i zabieram się za pieczenie Napewno dokonam małej modyfikacji, a mianowicie cukier zastąpie ksyliotelem i zamiast zwykłej pszennej mąki użyje orkiszowej. Jaka powinna być mniej więcej konsystencja ciasta przed pieczeniem i składniki wszystkie oczywiście w temperaturze pokojowej?

        Pozdrawiam 😉

        0
      • Konsystencja powinna być lekko gęsta, tak by utrzymać truskawki na powierzchni, a składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej
        Ja często piekę to ciasto spontanicznie i wyciągam składniki prosto z lodówki

        0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *