Ciasto marchewkowe z kremem

5
Ocena
1 godzina 30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni!
Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu.

– Justyna

Składniki:

  • Ciasto:

  • 4 jajka

  • 250g cukru

  • 300ml oleju

  • 200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach marchewki

  • szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki

  • 100g wiórków kokosowych

  • 200g mąki

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak

  • 100g miękkiego masła

  • 0,5-1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

  • Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie gładka i puszysta.

  • Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy olej.

  • Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy.

  • Następnie dodajemy resztę składników, tj. mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.

  • Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka.

  • Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.

  • Krem:

  • Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.

  • Przestudzone ciasto marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty.

  • Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.

  • Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.

Rozmiar blachy: 21x21cm.
Wierzch ciasta możemy udekorować orzechami, jak na zdjęciu, ale nie jest to konieczne.
4 komentarze
  1. Pycha! Zrobione, zjedzone, mniam. Wyszło puszyste i wilgotne, użyłam pulpy marchewkowej z „odpadów” z sokowirówki. Będzie trzeba powtórzyć.

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.