Ciasto marchewkowe z kremem
Oceń ten przepis

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni! Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu.

Składniki:

    Ciasto:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 300ml oleju
  • 200g pulpy z wyciskarki, pozostałej po produkcji soku marchwiowego, lub startej na drobnych oczkach marchewki
  • szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

  • 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
  • 100g miękkiego masła
  • 0,5-1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  2. Jajka ubijamy na wysokich obrotach, do podwojenia ich objętości, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie gładka i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, ciągłym, cieniutkim strumieniem, dolewamy olej. Do masy dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników, tj. mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Krem:

  1. Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
  2. Przestudzone ciasto marchewkowe, kroimy na dwa równe blaty. Dolny blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem, a na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
  3. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę, by krem nieco stężał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 komentarzy

  1. Dominika

    13 lutego 2019 at 21:37

    Strasznie duzo oleju… :O Nie czuć tego ? 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 lutego 2019 at 08:51

      Dominika, nie czuć 🙂
      Ciasto jest przepyszne, mięciutki i wilgotne 🙂

      Odpowiedz
  2. Podnośnik hydrauliczny

    13 sierpnia 2018 at 08:44

    Pyszne i potwierdzam, nie czuć marchwi

    Odpowiedz
  3. Natka

    17 stycznia 2018 at 09:37

    Oni jest przepyszne! Tak się bałam tej marchwi a naprawde jej nie czuć, jestem w szoku. Dziękuję za przepis, bardzo dziękuję

    Odpowiedz
  4. Paulina Garnicka

    5 stycznia 2018 at 14:30

    Uwielbiam ciasta marchewkowe w przeciwieństwie do swoich znajomych, którzy nie mogą zrozumieć jak można ładować do deseru warzywa 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 stycznia 2018 at 18:18

      Paulina, zrób znajomym to ciasto, nie uprzedzając, że to z warzywa.
      Zachwyceni smakiem, zmienią zdanie 😉
      To zawsze działa 😅

      Odpowiedz
  5. Mariusz Komorowski

    13 listopada 2017 at 15:25

    Ciasta marchewkowe to mój konik. Wprost je uwielbiam i przygotowuję je przy każdej okazji 🙂

    Odpowiedz
  6. My

    10 października 2017 at 07:31

    Pycha! Zrobione, zjedzone, mniam. Wyszło puszyste i wilgotne, użyłam pulpy marchewkowej z „odpadów” z sokowirówki. Będzie trzeba powtórzyć.

    Odpowiedz
  7. Patryk

    8 października 2017 at 17:02

    Wow, to ciasto wygląda aż zbyt dobrze aby było prawdziwe – dzięki, już wiem co wrzucę jako mój cheat meal w tym tygodniu

    Odpowiedz
  8. Zuza

    2 października 2017 at 12:15

    marchewkowe = niezastąpione 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.