Churros – przepis

BRAK
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą czekoladą, choć mi najbardziej smakuje oprószone jedynie cukrem pudrem, z ewentualnym dodatkiem cynamonu i właśnie do takiej wersji Was zachęcam

– Justyna

Składniki:

  • 250ml mleka

  • 50g masła

  • 200 g mąki

  • łyżka ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki cukru

  • 4 jajka

Przygotowanie:

  • Mleko gotujemy z masłem, cukrem i ekstraktem.

  • Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy ciasto energicznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów garnka. Studzimy.

  • Zimne ciasto przekładamy do misy i wbijając kolejno po jednym jajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

  • Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ).

  • Olej rozgrzewamy do temperatury 180st.

  • Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki ciasta, odcinając ich końce nożyczkami. Smażymy do zarumienienia się z dwóch stron ( 2 minuty na stronę ).

  • Usmażone churros wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Obsypujemy cukrem pudrem, lub cukrem z dodatkiem cynamonu i zajadamy

Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.