Chlebek bananowy

BRAK
Ocena
1 godzina 10 minut
Czas przygotowania
Justyna

Chlebek bananowy to zdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów z ciemną skórką.
Chlebek jest szybki w przygotowaniu, a zajadać go możemy na wiele sposobów
Dzisiejszy przepis na chlebek, znalazłam u Doroty z bloga mojewypieki.

– Justyna

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany

  • 75g masła ( roztopionego )

  • 1 jajko

  • 0.5 szklanki cukru

  • 1op. cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1.5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.

  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę, mieszamy z roztopionym masłem. Dodajemy do tego cukier zwykły, waniliowy i roztrzepane jajko. Mieszamy widelcem.

  • Do wymieszanych składników, dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się całości w jednolitą masę, którą przekładamy do keksówki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

  • Wkładamy keksówkę z ciastem do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chlebek bananowy można traktować zarówno jak ciasto do popołudniowej kawki, lub pożywne pieczywko z ulubioną konfiturą.
Brak komentarzy, bądź pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *