Chipsy ziemniaczane – przepis

BRAK
Ocena
20 minut
Czas przygotowania
Justyna

Chipsy ziemniaczane smakują o niebo lepiej od tych, które kupujemy w sklepach. Największą ich zaletą jest własna kompozycja przypraw, dzięki której możemy mieć dokładnie takie chipsy, na jakie mamy w danym momencie ochotę, idealnie przyprawione

– Justyna

Składniki:

  • ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów )

  • dowolne przyprawy

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

  • Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odsączamy plasterki z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  • Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.

  • Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ).

  • Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut.

  • Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!

Chipsy im cieniej pokrojone, tym bardziej chrupiące będą po usmażeniu.
2 komentarze
  1. No proszę! Czyli chipsy nie zawsze muszą być niezdrowe i z mnóstwem chemii. Świetna alternatywa dla dzieciaków, które lubią chipsy.

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *