chipsy-ziemniaczane-domowej-roboty Chipsy ziemniaczane – przepis
Czas przygotowania: 20 minut

Chipsy ziemniaczane to ulubiona przekąska moich chłopaków. Mąż uwielbia solone, za to Syn szczególnie przepada za tymi mocno pikantnymi :) Kiedyś, kilka lat temu, kiedy przygotowałam chipsy w domu po raz pierwszy, pamiętam, że byłam pozytywnie zaskoczona ich smakiem i chrupkością, były jak z najlepszej paczki chipsów. Od tamtej pory przygotowuję chipsy ziemniaczane dość często, dla każdego domownika jego ulubiony smak i na prawdę smakują o niebo lepiej od tych, które kupujemy w sklepach. Przede wszystkim największą ich zaletą jest własna kompozycja przypraw, dzięki której możemy mieć dokładnie takie chipsy, na jakie mamy w danym momencie ochotę, idealnie przyprawione :)
A cały sekret tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu ziemniaków.

Składniki na chipsy:

  • ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów )
  • dowolne przyprawy
  • olej do smażenia

Przygotowanie chipsów:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odsączamy plasterki z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając.
  2. Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ). Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut.
  3. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

1 komentarz
Przepis na pączki w wersji mini. Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje
Jedzenie typu fast food nie często pojawia się na moim stole, a już tym bardziej
[gallery link="file" ids="1985,1984,1983"] Niedługo tłusty czwartek, tak więc przepis na pączki się przyda :) Są
[gallery columns="2" link="file" ids="1335,1337"] Moja rodzina uwielbia takie drobiowe kąski, dlatego ostatnio robię je dość
Tym razem przepisu nie będzie :) To bardziej pomysł, niż przepis. Tradycyjne pierogi ruskie (
Takie ziemniaczki u mnie w domu goszczą ostatnio coraz częściej. Są fajnym urozmaiceniem zwykłych, gotowanych
Autor:
dziękujemy