Chili con carne
Czas przygotowania: 30 minut

Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem :)

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • 400g czerwonej fasoli w puszce
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie Chili con carne:

  1. Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni.

  2. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

2 komentarze
[gallery link="file" ids="4816,4817,4818"] Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było
Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co
Minione dwa tygodnie, były dla mnie niczym wygrana w konkursie, w którym główną nagrodą było
[gallery link="file" ids="4687,4689,4688"] Kotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej i sera koziego, a uwierzcie
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już
[gallery columns="5" link="file" ids="4612,4599,4616,4611"] Bób z boczkiem i czosnkiem to dość popularna ostatnio przekąska. Świetnie
Autor:
dziękujemy