Chili con carne

BRAK
Ocena
30 minut
Czas przygotowania
Justyna

Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ).
U mnie w wersji z ryżem

– Justyna

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny

  • 400g czerwonej fasoli w puszce

  • 400g krojonych pomidorów z puszki

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni.

  • Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.

2 komentarze
    • Artur, Chili Con Carne to wspaniała potrawa, choć nie powiem, trochę wody w zapasie trzeba przy sobie mieć Ale z imbirem nie robiłam, spróbuję na pewno

      0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.