Chili con carne
Oceń ten przepis

Chili con carne

Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem :)

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • 400g czerwonej fasoli w puszce
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość do momentu, aż mięso zmieni kolor i ładnie się zarumieni.
  2. Do zawartości patelni dorzucamy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę razem z zalewą, kukurydzę, jeszcze przez parę minut całość podsmażamy, doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Artur

    18 lipca 2016 at 18:52

    Pycha! Ja jesczę pół łyżeczki startego imbiru dodaję 🙂 Uwielbiam Chili Con Carne! 😀

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 lipca 2016 at 19:42

      Artur, Chili Con Carne to wspaniała potrawa, choć nie powiem, trochę wody w zapasie trzeba przy sobie mieć 😛 Ale z imbirem nie robiłam, spróbuję na pewno 😉

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.