Chałwa domowa
Oceń ten przepis

Chałwa domowa

Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się  od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :) Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste. Kolejna chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach :)

Składniki:

  • 200g sezamu łuskanego
  • 3 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.
  2. Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i formujemy dowolny kształt chałwy.
  4. U mnie był to kształt batonika.
  5. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 komentarzy

  1. Patka

    28 czerwca 2017 at 11:25

    Świetnie wyszła Ci ta chałwa od strony wizualnej! U mnie nie jest aż tak ładna ale smak ma idealny 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 czerwca 2017 at 11:36

      Patka, dziękuję 🙂
      Najważniejsze żeby smakowała 🙂

      Odpowiedz
  2. Po Prostu Chałwa. | Powoli. Po Prostu.

    2 marca 2016 at 00:05

    Przepis znalazłem na blogu Nie pieprz. Blog kulinarny. w poście Chałwa Domowa. […]

    Odpowiedz
  3. Krupeczka

    12 grudnia 2014 at 12:15

    Czy zamiast prawdziwego miodu można użyć sztucznego? Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale u nas w tym roku miód prawdziwy jest b. drogi nawet ten wielokwiatowy. 🙁

    Odpowiedz
    • Justyna Malczyk

      13 grudnia 2014 at 09:08

      Krupeczka, jasne że możesz użyć sztucznego miodu 🙂 I koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

      Odpowiedz
  4. Chałwa waniliowo - kakaowa, dwusmakowa

    30 czerwca 2014 at 08:18

    Polecam też chałwę w formie batonika, którą znajdziecie tutaj […]

    Odpowiedz
  5. Mateusz

    9 lutego 2014 at 23:16

    Chałwa 🙂 smaczna i zarazem dobra 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.