Chałwa domowa

BRAK
Ocena
Czas przygotowania
Justyna

Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się  od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej
Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste.
Kolejna chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach

– Justyna

Składniki:

  • 200g sezamu łuskanego

  • 3 łyżki miodu

  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.

  • Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blendujemy na gładką masę.

  • Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i formujemy dowolny kształt chałwy.

  • U mnie był to kształt batonika.

  • Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).

7 komentarzy
  1. Czy zamiast prawdziwego miodu można użyć sztucznego? Wiem, że to niezbyt zdrowe, ale u nas w tym roku miód prawdziwy jest b. drogi nawet ten wielokwiatowy.

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *