Chałka z kruszonką – przepis
Oceń ten przepis

Chałka z kruszonką – przepis

Domowa, puszysta i delikatna - chałka :) Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, przepyszna jak z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty, a smak? Nie do opisania :)

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • 100ml ciepłego mleka
  • 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

    Kruszonka:

  • 60g mąki pszennej
  • 30g masła
  • 30g cukru

    Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki, oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy je na blat i uderzamy dłonią kilka razy, aby je odgazować.
  2. Gotowe dzielimy na 3 równe części, formujemy wałeczki i zaplatamy warkocz, podwijając końce pod spód.
    Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.
  3. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i ręką wyrabiamy do momentu, aż powstanie kruszonka. Po upływie 30minut chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 35 minut ( skórka musi być pięknie zarumieniona ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. Aga

    17 września 2016 at 21:50

    Zrobiłam swoja pierwsza w zyciu chałke i wyszła wspaniała!!! Piekłam w 160st. przez 30 minut i zjadlam od razu jeszcze ciepłą, bo nie mogłam wytrzymac 🙂 Dziękuje!!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 września 2016 at 13:09

      Aga, cieszę się, że debiut udany 🙂
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Kika

    14 września 2016 at 17:17

    Zbyt mala temperatura jest podana i nie wypiekla mi wiwvjak trzeba. Gdyby byli 180 stopni i dluzszy czas pieczenia byloby ok.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 września 2016 at 19:15

      Moja chałka była wypieczona po 35 minutach w 160st. Każdy piekarnik piecze inaczej, przykro mi że nie byłam w stanie przewidzieć jak wypieka Twój 🙂
      Dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.