Bób smażony z boczkiem i czosnkiem

5
Ocena
25 minut
Czas przygotowania
Justyna

Bób z boczkiem i czosnkiem to dość popularna ostatnio przekąska.
Świetnie sprawdza się na domówkach, lub jako przekąska przed telewizorem.
Z dodatkiem koziego sera ten bób smakuje wręcz wybornie, całość ma słonawy posmak z zewnątrz, który sprawia, że nie sposób poprzestać na jego jedzeniu.
Zdecydowanie polecam tę wersję bobu. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, na pewno nie będziecie żałowali, a wręcz przeciwnie, stanie się on Waszą ulubioną wersją bobu

– Justyna

Składniki:

  • 1kg bobu

  • 250g boczku parzonego

  • 6 ząbków czosnku

  • sól, pieprz

  • odrobina koziego sera ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżeczki soli. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.

  • Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrany bób. Całość solimy, pieprzymy do smaku i razem jeszcze chwilę podsmażamy.

  • Z wierzchu posypujemy ( jeśli dajemy ) kozim serem, lub mieszamy go z całością.

3 komentarze
  1. Bób w domach zazwyczaj jest tradycyjnie gotowany, nie każdy wie jak wiele daje możliwości. Świetna konfiguracja z boczkiem i przede wszystkim czosnkiem, który według mnie podkreśla smak wielu dań !:)

    5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *