Bób smażony z boczkiem i czosnkiem
Oceń ten przepis

Bób smażony z boczkiem i czosnkiem

Bób z boczkiem i czosnkiem to dość popularna ostatnio przekąska. Świetnie sprawdza się na domówkach, lub jako przekąska przed telewizorem. Z dodatkiem koziego sera ten bób smakuje wręcz wybornie, całość ma słonawy posmak z zewnątrz, który sprawia, że nie sposób poprzestać na jego jedzeniu. Zdecydowanie polecam tę wersję bobu. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, na pewno nie będziecie żałowali, a wręcz przeciwnie, stanie się on Waszą ulubioną wersją bobu ;)

Składniki:

  • 1kg bobu
  • 250g boczku parzonego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina koziego sera ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i łyżeczki soli. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.
  2. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrany bób. Całość solimy, pieprzymy do smaku i razem jeszcze chwilę podsmażamy.
  3. Z wierzchu posypujemy ( jeśli dajemy ) kozim serem, lub mieszamy go z całością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Agata

    27 października 2016 at 12:36

    Bób w domach zazwyczaj jest tradycyjnie gotowany, nie każdy wie jak wiele daje możliwości. Świetna konfiguracja z boczkiem i przede wszystkim czosnkiem, który według mnie podkreśla smak wielu dań !:)

    Odpowiedz
  2. Marzena

    12 lipca 2016 at 20:58

    Wspaniałe danie, uwielbiam bób 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.