Babka wielkanocna – przepis
Babka wielkanocna – przepis
5 (100%) 1 ocen

Babka wielkanocna – przepis

Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.
Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)

Składniki:

  • szklanka białek
  • 175g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
  2. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
  3. Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką.
  4. Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
  5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Amatorka domowej kuchni

    17 lutego 2017 at 21:08

    Cóż, mam powody do wstydu. Po pierwsze – wylewam białka do zlewu, po drugie – nigdy nie upiekłam dobrej babki 🙁 Co prawda kilka razy próbowałam, ale wychodziły zbyt suche albo twarde i zakalcowate. Ten przepis jest tak bajecznie prosty, że nawet taka ofiara piekarnika jak ja, powinna odnieść sukces : ) Co dziwne, choć nie lubię piec babek, to jem je bardzo chętnie. Nie przepadam za ciężkimi ciastami z masą, wolę coś nieskomplikowanego i dobrego do kawy. A że już niedługo Wielkanoc, chętnie poćwiczę na tym przepisie. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      17 lutego 2017 at 21:21

      Kochana, od teraz zakaz puszczania białek w zlew 🙂
      Po prostu wlewaj je do pojemniczka i zamrażaj 🙂
      Ciasta, czy babka na białkach, wychodzą dużo lepsze, bardziej puszyste, niż te pieczone z całych jaj 🙂
      Koniecznie spróbuj 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.