Babka wielkanocna – przepis

babka-z-białek-przepis Babka wielkanocna – przepis
Czas przygotowania: 1 godzina

Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.
Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)
Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.

Składniki na babkę:

  • szklanka białek
  • 175g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie babki:

  1. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
  2. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
  3. Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką. Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
  4. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.
Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii.
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia
Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko
Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za
Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Cóż, mam powody do wstydu. Po pierwsze – wylewam białka do zlewu, po drugie – nigdy nie upiekłam dobrej babki Co prawda kilka razy próbowałam, ale wychodziły zbyt suche albo twarde i zakalcowate. Ten przepis jest tak bajecznie prosty, że nawet taka ofiara piekarnika jak ja, powinna odnieść sukces : ) Co dziwne, choć nie lubię piec babek, to jem je bardzo chętnie. Nie przepadam za ciężkimi ciastami z masą, wolę coś nieskomplikowanego i dobrego do kawy. A że już niedługo Wielkanoc, chętnie poćwiczę na tym przepisie. Pozdrawiam!

0

    Kochana, od teraz zakaz puszczania białek w zlew
    Po prostu wlewaj je do pojemniczka i zamrażaj
    Ciasta, czy babka na białkach, wychodzą dużo lepsze, bardziej puszyste, niż te pieczone z całych jaj
    Koniecznie spróbuj

    0
Autor: