babka-z-białek-przepis Babka wielkanocna – przepis
Czas przygotowania: 1 godzina

Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.
Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)
Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.

Składniki na babkę:

  • szklanka białek
  • 175g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie babki:

  1. Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
  2. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
  3. Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką. Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
  4. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

2 komentarze
Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno
Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie
Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii.
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia
Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko
Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za
Autor:
dziękujemy