Babka wielkanocna – przepis

BRAK
Ocena
1 godzina
Czas przygotowania
Justyna

Babka wielkanocna – przepis
Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa.
Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.

Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew
Jak widać, przydają się

Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.

– Justyna

Składniki:

  • szklanka białek

  • 175g mąki pszennej

  • 125g margaryny

  • 100g cukru pudru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.

  • Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

  • Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką.

  • Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.

  • Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.

  • Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.

2 komentarze
  1. Cóż, mam powody do wstydu. Po pierwsze – wylewam białka do zlewu, po drugie – nigdy nie upiekłam dobrej babki Co prawda kilka razy próbowałam, ale wychodziły zbyt suche albo twarde i zakalcowate. Ten przepis jest tak bajecznie prosty, że nawet taka ofiara piekarnika jak ja, powinna odnieść sukces : ) Co dziwne, choć nie lubię piec babek, to jem je bardzo chętnie. Nie przepadam za ciężkimi ciastami z masą, wolę coś nieskomplikowanego i dobrego do kawy. A że już niedługo Wielkanoc, chętnie poćwiczę na tym przepisie. Pozdrawiam!

    0
    • Kochana, od teraz zakaz puszczania białek w zlew
      Po prostu wlewaj je do pojemniczka i zamrażaj
      Ciasta, czy babka na białkach, wychodzą dużo lepsze, bardziej puszyste, niż te pieczone z całych jaj
      Koniecznie spróbuj

      0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *