Babka piaskowa

BRAK
Ocena
50 minut
Czas przygotowania
Justyna

Babka piaskowa to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych.
Szybka i łatwa w przygotowaniu, oraz pyszna w smaku. Ideał

– Justyna

Składniki:

  • 200g masła

  • 200g cukru

  • 150g mąki pszennej

  • 150g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżki kakao

  • cukier puder do oprószenia babki

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Obie mąki i proszek przesiewamy i łączymy ze sobą. Kiedy masło jest już utarte, stopniowo i naprzemiennie dodajemy jajka i mąki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.

  • Formę na babkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy jasną część ciasta, na nią nakładamy część z dodatkiem kakao. Delikatnie mieszamy warstwy za pomocą patyczka do szaszłyka, by tylko delikatnie się połączyły. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy babkę około 40 minut.

Babka piaskowa jest z dodatkiem kakao, ale śmiało można je pominąć. Wtedy uzyskamy babkę o jednolitym kolorze i smaku :)
2 komentarze
  1. Piekłam babke, w smaku ciasto dobre ale czemu podczas robienia jest takie gęste, że trudno wymieszać a Pani pisze przelać ciasto do formy. Nie rozumiem!
    Pozdrawiam

    0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *